Ajtóház
Ajtóház
Ajtóház

A falc nélküli (síkban záródó) ajtókról

2022-08-22 09:57

A falc nélküli (síkban záródó) ajtókról - ajtohaz.hu

Síkban záródás pro és kontra

Síkban záródó beltéri ajtót ismerhetjük mint falc nélküli ajtót, rejtett pántos ajtót.

Hatalmas újítás volt pár évvel ezelőtt a falc nélküli beltéri ajtót népszerűsíteni, legalább akkora mint a mostani tapéta ajtó őrület.

Mi is a falc nélküli, vagyis síkban záródó ajtó?

A falcnak szokás hívni azt a kis lépcsőt, amit az ajtólap nyitott állapotában láthatunk tapinthatunk az ajtó élénél. A falcos ajtólap hosszában két helyen takar rá a tokra, egyszer a tokon belül a gumitömítést tartó kis lépcsőre és egyszer pedig a beltéri ajtó tokjának síkjára, magyarán duplán zár, és az ajtólap síkja minden esetben a tok síkja előtt van  kb. 10 mm-el. A falc nélküli ajtónál csak egy ponton találkozik az ajtólap a tokkal, mégpedig belül a gumitömítésnél, melyben besüllyed az ajtólap a tokba, az ajtólap síkja így “fut" a tok síkjával, magyarán ha végig simítjuk az ajtó lapját és tokját nem fogunk ugrást tapasztalni benne, az ajtólap éle pedig nem más mint egy kocka.  

ajtóház blog kép

Mindkét megoldásnak van előnye és hátránya ahogy az lenni szokott:

A síkban záródó ajtó előnyei:

a mai modern dizájnajtók jobban, sokkal jobban mutatnak falc nélküli kivitelben, aki meglátja és beleszeret, azt nem érdeklik a hátrányok egészen addig, amíg nem kell azokkal együtt élnie.

falc nélküli ajtókhoz általában mágneszár tartozik, aminek egyetlen előnye, hogy becsukáskor nem hallatszik kattanás 

A síkban záródó ajtó hátrányai:

gyártás szempontjából macerásabb, pontosabb illesztéseket igényel az ajtó

telepítés szempontjából is nehézkesebb, nincs lehetőség elcsalni a rossz falnyílás hibáit, vagy a padlószint eltéréseit, a falc nélküli vagy síkban záródó ajtó csak akkor tud szép lenni, ha közel tökéletes a falnyílás és tökéletes a gyártás.

különleges pántolást igényel az ajtó különleges pántokkal, aminek az ára akár 10 x annyiba is kerülhet mint egy mezei falcos ajtó pántja.

mágneszár is drágítja az ajtót, hiszen kétszer, háromszor annyiba kerül mint egy mezei zártest

mivel kevesebb lépcső van az ajtólap élén, kevesebb a lehetőség megfogni a fényt és a zajt, gyakran előfordul, hogy világít a gumitömítés az ajtóban, ha a két helyiség között nagy a fényerő különbség, ez van akit zavar és van akit nem.

bizonyos szituációkban képtelenség leszerelni az ajtólapot, ki kell bontani az egész ajtót.

ajtóház blog kép

a mágneszár be tud ragadni

Így néz ki a mérleg, és akármennyire is aránytalanul sok negatív tényezővel jár a falc nélküli ajtó, rengetegen megrendelik, mert vagy nincsenek tisztában az áron kívül bármilyen negatívummal, vagy legyintenek, hogy ezek nem érdekesek, és azt mondják hogy nekünk jók a falnyílásaink, mert akinek tetszik, és megteheti, az megveszi. Kicsit olyan ez mint a magassarkú női cipő, egyetlen előnyhöz legalább tíz borzalmasan komoly hátrány és egészségügyi kockázat társul, de százból 99 nő magassarkú vesz fel, ha meg kell jelenni valahol. 

Az ajtós véleménye a következő: 

Abban az esetben ha látványos helyen van az ajtó, pl egy szép nappali, vagy egy folyosó kifelé nyíló ajtóiról van szó, egy üzlet vagy tárgyaló ajtót készülünk megvenni, akkor érdemes alkalmazni a falc nélküli megoldást. 

Ha egy hálószobáról beszélünk, vagy egy dolgozószobáról, ahol szinte mindig befele nyílik az ajtó, ami ráadásul nincs is annyira szem előtt, ott maradjunk meg a normál falcos kivitelnél. 

Így akár egy házon belül is alkalmazhatunk két kivitelt. A falc nélküli beltéri ajtón ugyanis csak az egyik oldalról, ahonnan magam felé nyitom az ajtót látszik, hogy falc nélküli, másik oldalról nézve pontosan ugyanúgy néz ki mint egy normál falcos ajtó (már ha nem világít a gumitömítés az ajtóban). 

Így tetemes összegeket meg lehet spórolni.

Tapéta ajtó már olyan kockázatot rejt magában, amit az ajtóház nem szeretne bevállalni. Ezekben az esetekben olyan pontosan kell illeszteni az ajtó tokját a falba, ami véleményünk szerint a hazánkban dolgozó kőműves állomány minősége miatt szinte megvalósíthatatlan. 

Érdekes, hasznos volt, kérem jöjjön el bemutatótermünkbe, vagy keressen bennünket személyesen. Itt kollégáink szívesen válaszolnak minden felmerülő kérdésére. 

Ezeket olvastad már?

    
         
    
              

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! A feltüntetett bruttó árak a 27%-os áfát tartalmazzák.

Általános szerződési feltételekAdatvédelmi nyilatkozat
Ajtóház

HOGY HASZNÁLD A WEBOLDALT?



Ajtóház

Kedvenc ajtóid

Ha a szívecskére kattintasz, később is könnyen megtalálod kedvenc ajóidat.

Ajtóház

Bemutatóterem

Ezt az ajtót bemutatótermünkben élőben is megnézheted.

Ajtóház

Referenciák

Erről az ajtóról beépítés után készült képeket is találsz referenciáink közt.

Ajtóház

Gyorsnézet

Nézd meg az ajtó legfontosabb tulajdonságait, anélkül hogy belépnél a termékoldalra.

Ajtóház

Termékoldal

Tudj meg mindent az adott ajtóról és variációiról!

Ajtóház

Árajánlatkérő

Ide a termékoldalon tudod az ajtókat beletenni. Így több termékről is tudsz egyszerre ajánlatot kérni.

Ajtóház

BELTÉRI AJTÓ MEGRENDELÉS MENETE



Ajtóház

Információ gyűjtés

Mielőtt ellátogatsz hozzánk, tájékozódj honlapunkon a beltéri ajtó kategóriák, felületek, színek tekintetében. Segít a referenciák menüpont, ahol vásárlóink otthonában beépítve, valóságos környezetben tekintheted meg az ajtókat. Keresd fel Felület összehasonlító oldalunkat is!

Ajtóház

Megrendelés

Mikor egy kicsit letisztult, hogy mit szeretnél, látogass el a hozzád közelebb eső Ajtóház bemutatóterembe! Itt értékesítőnk megadja a szükséges tájékoztatást, kiszámolja az elképzelt beltéri ajtók árát, melynek –  megrendelés esetén – 50%-át kell előlegként befizetned.

Ajtóház

Helyszíni felmérés

Ha igényled, szakértő kollégánk ellátogat ingatlanodba; szemrevételezi, véleményezi és felmérni a beltéri ajtónyílásokat. Ha rendben van, kezdetét veszi a gyártás, melynek menetéről email-ben kapsz pontos értesítést.

Ajtóház

Fizetés

Amikor elkészült az ajtód, raktárra érkezett, rendezned kell a megrendelés végösszegét utalásos vagy készpénzes fizetési formában. A fizetést követően a megrendelésnek és igényednek megfelelően, telepítjük, szállítjuk vagy el tudod szállítani a beltéri ajtóidat.

Ajtóház

Telepítés

Beltéri ajtó telepítés esetén kollégáink az előre egyeztetett időpontban a helyszínre érkeznek, és megkezdik a telepítést. A telepítési időigénye körülbelül fél-egy óra ajtónként. Telepítés végeztével rendezett helyszínt hagyunk magunk mögött: a beltéri ajtók szakszerűen beállítva, a szemetet zsákba gyűjtve ér véget a munkánk.

Ajtóház

Karbantartás

Beltéri ajtóid beépítést követően karbantartás nélkül évtizedekig teszik majd dolgukat. Nyílnak-csukódnak, szemet gyönyörködtetnek, szigetelnek. Ha valamelyik beltéri ajtód megsérül, vagy csak megváltozott az ajtóval kapcsolatos elképezlésed (pl. más üvegezést vagy nyitásirányt szeretnél) kérünk vedd fel a kapcsolatot irodánkkal! Segítünk.

Ajtóház

RAKTÁR



Ajtóház

Új raktárunk címe: Budapest, X. kerület, Maglódi út 8.

» Térkép

Ajtóház | Professzionális beltéri ajtó szaküzlet
részletek »