Ajtóház
Ajtóház
Ajtóház

A LOFT ajtó technikai szemmel

2024-05-27 14:35

A LOFT ajtó technikai szemmel - ajtohaz.hu

A loft lakások története a XX. században az ipari válság miatt megüresedett, elhagyott gyárépületekkel kezdődött. A hatalmas, impozáns, üvegablakokkal határolt egybefüggő terekbe a polgári lakosság költözött, akik egy új - napjainkban már a luxust képviselő – LOFT trendet - teremtettek a nagy belmagasságú ipari falak között. A trendek megfelelően a piac is kialakította a hozzá dizájnban passzoló loft ajtókat, melyek méretükben térnek el az általában kapható beltéri ajtóktól.

A LOFT ajtó méretei

Az indusztriális/loft stílusnak alapvetően csak valóban nagy térben van hatása, ott tudnak igazán érvényesülni a rá jellemző stílusjegyek, a nagy magasságú beltéri ajtók. Az óriási alapterület és belmagasság megköveteli az ablakok és ajtók méretbeli igazodását.
Az újépítésű lakóparki beltéri ajtók a normál 240-270 cm-es belméretekhez igazodva nem igazán haladják meg a 210 cm-es falnyílásméreteket. Az igazi LOFT életérzést a mai otthonokban a belváros nagy belmagasságú polgári lakásainak felújításakor vagy új tervezéseknél lehet kialakítani, ahol rendre ilyen igényekkel keresnek bennünket a kedves vásárlóink. 
A tervezés korai fázisában érdemes minket felkeresni, mert ilyenkor van még lehetőség a falnyílások megfelelő kialakítására egy igazi LOFT ajtó számára. Mindenképpen törekedjünk arra, hogy a falnyílás magasság minimum elérje a 240 cm-t. Ez a méret az, amikor már valóban érezhetően nem a megszokott, bárhol kapható szabvány termék van az otthonunkban. 
A méretezésnél teljes szabadságot élvezhet nálunk, hisz ennél jóval magasabb ajtókat is készítettünk, melyek akár a 270 cm falnyílásméreteket is elérik. Ilyet élőben meg is tekinthetünk az Ajtóház budai mintatermében.
A falnyílások kialakításoknál a magassági méret ugyan nem akadály, de ezekben az esetekben sem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy utólag szerelhető ajtó révén, minden esetben ki kell alakítanunk a falkávákat, hisz egy ilyen méretű LOFT ajtó esetében semmiképpen nem esztétikus a tokborítások helyszíni csonkolása, megvágása. A falkáva helyes kialakításáról tekintsd meg videónkat.

Felülvilágító helyére LOFT ajtó

A nagy belmagasságú tereket kifejezetten szeretik a lakberendezők. Anyagi és esztétikai szempontból is kifejezetten jó választás, ha a már meglévő nyílásokat nem kell díj ellenében átalakítani a szakaembereknek. Egy nyílás szűkítése a jelenlegi árak mellet nem gazdaságosabb, mint kitölteni azt ajtóval. Kézenfekvő megoldásnak tűnhet ezekben az esetekben a felülvilágítós ajtó.
Ajtós szakemberként azonban javasoljuk, minden esetben alaposan járjuk körbe a kérdést. A rendelkezésünkre álló méret meghatározó lehet a beltéri ajtó megjelenésében. Egy 240 cm-es falnyílás esetében, általában a szabvány 210 cm ajtómagasságot készítjük és a fennmaradó 30 cm-ben kell elhelyezni a felülvilágító elemet. 
Az ajtók sajátja, hogy rendelkeznek egy bizonyos tokvastagsággal és tokborítással, ami megjelenik a felülvilágító esetében is. A technikai kivitele miatt a rendelkezésre álló 30 cm-es falnyílásból minden esetben le kell vennünk körben minimum 4,5-4,5 cm-t. Egy gyors fejszámolás után nyilvánvalóvá válhat bárki számára, hogy ebben az esetben felülvilágítóban mindössze egy 15-20 cm széles üveget tudunk elhelyezni, amire minden mondható csak azt nem hogy esztétikus. 
Az elképzelésünkkel ellentétben, nem egy impozáns, magas ajtó fog megjelenni, mint inkább egy kifejezetten összenyomott hatású „valami”. 
Ebben az esetben ideális választás a LOFT ajtó. A felülvilágító teljes elhagyásával töltsük ki teljes egészében a nyílást az ajtóval. A falnyílás ebben az esetben sem kell alakítani, szinte bármekkora méretben tudunk gyártani. 
Érdemes ilyen esetekben igénybe venni a felmérési szolgáltatásunkat, ahol kollégánk segít a kivitelező szakembereknek, hogyan kell ideálisan kialakítania a falnyílásokat, még abban az esetben is, ha a LOFT ajtó mérete jóval meghaladja majd a 240 cm-es magasságot. Fenti esetekben sem kell megijednünk, mert ilyen méretek esetében is hozzáillesztjük az adott magassághoz a vasaltatokat, pántokat.

LOFT ajtó 2 féle lapkialakításban

A LOFT esetében általában 2 féle irányzat különböztetünk meg, a minimál stílusba hajló, illetve az inkább industrial stílus.
A minimál jellegnél kifejezetten igény, hogy minél kevesebb”sallang” legyen az ajtón. Ebben az esetben látható pántok helyett rejtett vasasatokkal dolgozunk és az ajtólap is úgynevezett falc nélküli
Itt, szinte kizárólag az ajtólapon található kilincs marad, ami szemmel látható. Az ajtólap is teljesen belesimul a tokszerkezetbe, fokozva a minimál jelleget.
A magasságból adódóan, törekedve a műszakilag kifogástalan termék átadására, minden esetben 3 db TECTUS típusú pántot használunk. A súly optimális elosztása mellett a sokszor 260-270 cm magas LOFT ajtó esetében azok pontos hézagbeállítás miatt, véleményünk szerint elengedhetetlen a 3 pánt. 
Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez anyagi szempontból is megjelenik, de egy prémium ajtó esetében elengedhetetlen, hogy a műszaki szempontok mellet az esztétika is kifogástalan legyen.
Az industrial vonalon azonban éppen az ellenkezőét tapasztaljuk. Itt inkább az ipari megjelenés kerül előtérben és kifejezetten hangsúlyosak a kiegészítő elemek.
Ennek megfelelően az Industrial stílusú LOFT ajtó 3 db 2 részes látszó pánttal rendelkezik, melyek a dizájn mellett megfelelő stabilitást is adnak az ajtónak. 
Általában az alap nikkelezett kivitel helyett, porszórt fekete vasaltatokkal látjuk el, melyek műszakilag kifogástalanok, felületi kopás szóba sem kerülhet. A pántok 2 dimenzióban állíthatóak, így azok könnyebben igazíthatók hozzá az esetleges falkialakítási pontatlanságok miatt, nem tökéletesen felfekvő tokszerkezetekhez. 

ajtóház blog kép

A LOFT ajtók zárszerkezete

A lapszerkezet kialakításának függvényében használunk más-más zárszerkezetet. Az industrial stílusú LOFT ajtó esetében hagyományos zárszerkezetet használunk, mely normál csapda-retesz kialakításúak, azaz nyitott esetben látható a retesz (kilincs nyelv). Zárt állapotban természetesen a falcos kialakítás következtében ez nem látható.  Igényeknek megfelelően a legtöbb esetben a prémium kiviteleknél nem használunk kulcslyuk kialakítást, kizárólag a toalett záras ajtók esetében, ugyanis ott, a forgató miatt mindenképpen szükséges.  Kulcslyuk kialakítás nélküli ajtólapoknál is normál, teljes értékű zárszerkezetet használunk, csak a kulcslyuk helyénél nem fúrjuk át a lapszerkezetet. Ez abból a szempontból is hasznos, hogy amennyiben változik a szoba funkciója (pl.: dolgozószoba), akkor utólagosan, költségek nélkül az ajtó bármikor kulccsal zárhatóvá tehető az ajtólap átalakítása nélkül.
A minimál stílusú LOFT beltéri ajtó esetében a falc nélküli kivitel szinte megköveteli, hogy a zárszerkezetet is módosítsuk. A prémium ajtók esetében mágnes zárat használunk, melynél nyitott állapotban az ajtólapból nincsenek kiálló elemek. Az előlapon nem is található meg a retesz helye, a csapda (kilincs nyelv) helyettesíti azt. Annak rögzítésével valósul meg az ajtólap zárása.  Ennek következtében a falc nélküli ajtók esetében a látható működési hézagot kizárólag 1 db zárnyelv zavarja meg, ezzel is ráerősítve a minimál stílusra.

Festett LOFT ajtó 

Loft ajtót kizárólag prémium kategóriában készítünk. Ennek megfelelően a felületek kiképzése porszórt felület vagy természetes nemesfával borított. A festett LOFT ajtó minden esetben prémium felületkezelést igényel. Ajtóinkat nem mázoljuk, kizárólag festékszórással készítjük azokat, bármilyen egyedi színárnyalatban. A festék színének megállapításához általában a RAL színskálát használják vásárlóink, de igény esetében a lakberendezők által kedvelt NCS színpalettából is dolgozunk, melyet saját gépparkunkkal keverünk és állítunk be. 
A technológiából adódóan azonban tudomásul kell vennünk, hogy a színkártyán látott szín, szinte bizonyosan el fog térni a lakásban található végeredménytől a fényviszonyok és az eltérő anyaghasználat miatt. A papírlapra kifújt szín, teljesen másként mutat a struktúra és a felület miatt, mint amikor azt diszperziós festékként a glettelt falra vagy ajtófestékként annak felületére szórjuk. 
Az eltérések kiküszöbölésére, igény esetén műhelyünk a megrendelt színt egy MDF lapra felfújja, így a helyszínen is meg tudják nézni, hogy megfelelően sikerült-e a beállítás. Amennyiben nem tudnak színkódot biztosítani, az sem jelent problémát. Hozzanak egy az otthonunkban található festett felületből egy darabot (pl: konyhaszekrény fiók) és hozzáigazítjuk a LOFT ajtó színét.

Tölgy LOFT ajtó olajozással vagy lakkozással

A LOFT stílus sok esetben párosul homogén színekkel, így egyre gyakoribb, hogy természetes fa színekkel párosítják azokat. Itt szinte teljes egészében a tölgy felületre korlátozódnak az igények, köszönhetően annak, hogy az ilyen prémium terekben általában a tradicionális tölgy szín a meghatározó, mely megtöri a sokszor szürke vagy fehér falfelületeket.
Igényeknek megfelelően készítjük őket normál tölgy furnérból, ahol a rajzolatok adják a fa természetes jellegét, de az utóbbi időben egyre nagyobb az igény a kifejezetten markáns csomós tölgy felületre. Itt nem találunk két egyforma ajtót. Minden ajtó véletlenszerűen tartalmaz csomókat és rajzolatokat. Természetesen műhelyünk mindent megtesz azért, hogy az ajtók valamelyest egyöntetűek legyenek, de minden esetben tudomásul kell vennünk, hogy erre nincs garancia. A csomók élénksége és mennyisége jelentősen eltérhet ajtónként, mellyel érdemes számolnunk, ha erre esik a választásunk.

A tölgy LOFT ajtó végső felületkezelését 2 verzióban készíti műhelyünk.

Alapárban a csiszolt furnér felület több réteg lakkozást kap, így zárva le a felületet és kapva egy homogén selymes tapintású selyemfényt. A lakkrétegeket minden esetben kézzel csiszoljuk a legapróbb részletekig és gépi fújással finiseljük a tökéletes eredményért.
A másik esetben a parkettáknál bevett felületkezelési eljárás az olajozás.
Ilyenkor a csiszolt felületet természetes olajokkal kezeljük több rétegben. Az olajat kézzel dolgozzuk be a felületbe. Az olajozást rétegenként a teljes száradásig félre kell raknunk, így egy LOFT ajtó véglegesítése akár 3-4 napot is igénybe vesz, melyet sajnos az ajtóink árakban is érvényesítenünk kell.

ajtóház blog kép

LOFT tolóajtó

Műhelyünkben minden típusú ajtót el tudunk készíteni toló ajtó kivitelben. Műszaki szempontból nincs különbség a LOFT tolóajtó és normál méretű társai között.
Egyedüli különbség az általunk készített hordózó elemek és a vasalatok teherbírásában lehet. Mérettől függően a LOFT tolóajtó súlya jelentősen megnőhet, így nagyobb teherbírású vasalatokat kell rá felszerelnünk, főleg abban az esetben, ha üveges verzióban készítjük azokat.
A LOFT tolóajtók esetében érdemes lehet figyelembe venni, hogy a falnyílás szélességek lehetőség szerint ne legyen nagyobb, mint 100 cm. Nem azért, mert nem létezik hozzá megfelelő teherbírású vasalat. 
Érdemes figyelembe venni, hogy a magasságából adódóan a súlya is növekszik. Előfordulhat egy fékkel ellátott verzió esetében, hogy egy gyermek számára nehézséget jelenthet a használata. Továbbá a túl széles ajtók esetében optikailag is sokat veszítünk a látványból, ráadásul a LOFT tolóajtó mellett annál nagyobb részre nem tudunk a falra tárgyakat helyezni, mivel azok útban lennének.

Ezeket olvastad már?

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! A feltüntetett bruttó árak a 27%-os áfát tartalmazzák.

Általános szerződési feltételekAdatvédelmi nyilatkozat
Ajtóház

HOGY HASZNÁLD A WEBOLDALT?



Ajtóház

Kedvenc ajtóid

Ha a szívecskére kattintasz, később is könnyen megtalálod kedvenc ajóidat.

Ajtóház

Bemutatóterem

Ezt az ajtót bemutatótermünkben élőben is megnézheted.

Ajtóház

Referenciák

Erről az ajtóról beépítés után készült képeket is találsz referenciáink közt.

Ajtóház

Gyorsnézet

Nézd meg az ajtó legfontosabb tulajdonságait, anélkül hogy belépnél a termékoldalra.

Ajtóház

Termékoldal

Tudj meg mindent az adott ajtóról és variációiról!

Ajtóház

Árajánlatkérő

Ide a termékoldalon tudod az ajtókat beletenni. Így több termékről is tudsz egyszerre ajánlatot kérni.

Ajtóház

BELTÉRI AJTÓ MEGRENDELÉS MENETE



Ajtóház

Információ gyűjtés

Mielőtt ellátogatsz hozzánk, tájékozódj honlapunkon a beltéri ajtó kategóriák, felületek, színek tekintetében. Segít a referenciák menüpont, ahol vásárlóink otthonában beépítve, valóságos környezetben tekintheted meg az ajtókat. Keresd fel Felület összehasonlító oldalunkat is!

Ajtóház

Megrendelés

Mikor egy kicsit letisztult, hogy mit szeretnél, látogass el a hozzád közelebb eső Ajtóház bemutatóterembe! Itt értékesítőnk megadja a szükséges tájékoztatást, kiszámolja az elképzelt beltéri ajtók árát, melynek –  megrendelés esetén – 50%-át kell előlegként befizetned.

Ajtóház

Helyszíni felmérés

Ha igényled, szakértő kollégánk ellátogat ingatlanodba; szemrevételezi, véleményezi és felmérni a beltéri ajtónyílásokat. Ha rendben van, kezdetét veszi a gyártás, melynek menetéről email-ben kapsz pontos értesítést.

Ajtóház

Fizetés

Amikor elkészült az ajtód, raktárra érkezett, rendezned kell a megrendelés végösszegét utalásos vagy készpénzes fizetési formában. A fizetést követően a megrendelésnek és igényednek megfelelően, telepítjük, szállítjuk vagy el tudod szállítani a beltéri ajtóidat.

Ajtóház

Telepítés

Beltéri ajtó telepítés esetén kollégáink az előre egyeztetett időpontban a helyszínre érkeznek, és megkezdik a telepítést. A telepítési időigénye körülbelül fél-egy óra ajtónként. Telepítés végeztével rendezett helyszínt hagyunk magunk mögött: a beltéri ajtók szakszerűen beállítva, a szemetet zsákba gyűjtve ér véget a munkánk.

Ajtóház

Karbantartás

Beltéri ajtóid beépítést követően karbantartás nélkül évtizedekig teszik majd dolgukat. Nyílnak-csukódnak, szemet gyönyörködtetnek, szigetelnek. Ha valamelyik beltéri ajtód megsérül, vagy csak megváltozott az ajtóval kapcsolatos elképezlésed (pl. más üvegezést vagy nyitásirányt szeretnél) kérünk vedd fel a kapcsolatot irodánkkal! Segítünk.

Ajtóház

RAKTÁR



Ajtóház

Új raktárunk címe: Budapest, X. kerület, Maglódi út 8.

» Térkép

Ajtóház | Professzionális beltéri ajtó szaküzlet
részletek »