Ajtóház
Ajtóház
Ajtóház

Egy beltéri ajtó felmérő tapasztalatai és tanácsai

2024-05-09 16:23

Egy beltéri ajtó felmérő tapasztalatai és tanácsai - ajtohaz.hu

Az alábbiakban csokorba gyűjtöttük azokat a falkialakítási hibákat, melyeket a felmérések során naponta láttunk a helyszíneken és jelentősen befolyásolhatják a beépített beltéri ajtók végleges megjelenését. 
Többségük könnyedén orvosolható lenne még az építés folyamán, ha odafigyelünk egy-két dologra és körmére nézünk a kivitelezőnknek. Természetesen nem minden a kivitelező hibája,  sokszor maga a megrendelő az aki nem tud pontos felvilágosítást adni a belső ajtók falkáva igényeiről. 
A kivitelezővel te tartod a kapcsolatot , így neked kell értened, pontosan mi az amit ki kell alakítani. Neked kell látnod a lakásodban, hol vannak a hiányosságok, hibák az építés fázisában.
Arról, hogy pontosan mit is jelent az utólagosan elhelyezhető beltéri ajtó falkávája, arról itt találsz egy szemléltető videót. (Belső link) 

Vegyük sorjában a leggyakrabban előforduló hibákat és a javaslatokat azok korrigálására.

Beltéri ajtó saroktalálkozások:
Általános hiba a falkávák teljes hiánya a sarokban történő ajtó találkozásoknál, melyet a fenti képen láthatunk és alatta a helyes kialakítást.

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép


Segítségképpen egy kis rajzot is mellékeltünk, hogy ki tudd nyomtatni és a kezébe nyomni a kivitelezőnek. 

ajtóház blog kép

Mekkora legyen a kiálló falkáva?
Típustól függő, de egy CPL vagy Festett ajtó esetében 5 cm kialakítással mindenképpen számoljunk. Csempézett falak esetében vedd figyelembe a burkolat vastagságát a falon, 1,5 cm általános mérettel számolva a falkáva 5 cm + 1,5 cm azaz a falkáva mérete 6,5 cm legyen. (A falból kiálló csempe miatt az 5 cm nem marad meg, mert a csempe elvesz a szabad falkáva méretéből.)

 

Beltéri ajtók közös falon


Általánosnak mondható még az egymás melletti, egy falra nyíló ajtók kialakításának hiányos kivitelezése is. Külső és belső nézet, így jobban látható a hiba.

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

Természetesen itt is maradhatunk az 5 cm méretekben. Kérdésként fog felmerülni, szűkülni fog-e emiatt az ajtó mérete? Igen. Sajnos ezeket a hibákat a tervezésnél tudjuk elkerülni, amennyiben pontosan tájékoztatjuk a lakberendezőnket,  Mi utólag szerelhető beltéri ajtóban gondolkodunk és ennek megfelelően számoljon a szükséges oldalankénti 5-5 cm faltöbblettel. Ebben az esetben egy átlagos 90 cm-es szoba ajtó esetében minimum 100 cm faltávolsággal számoljunk, így az 5-5 cm-es falfülek megépítése után is megmarad az elvárt 90 cm méretű falnyílás méret és minden funkciónak megfelelő bútor kényelmesen be fog férni az ajtón mindenféle kompromisszum nélkül.

Beltéri ajtó 30-as tartófalban

Családi házak esetében előforduló hiba a 30-as tartófalakba épülő beltériajtó helytelen falkialakítása.

ajtóház blog kép

A képen épültek falkávák, de nem jól.

 

ajtóház blog kép

Ilyen a helyesen kialakított széles kialakítás.

A 30-as falba is többségében átfogótokos ajtó készül, ezért ott is 30-as falvastagságban kell kávát építeni, amennyiben az egész falat át szeretnénk vele fogni és a többi ajtóval megegyező kivitel az elvárás. Ebben az esetben a fenti áthidalóval megegyező szélességű 30-as falfület kell építenünk.

Miért épül mégis keskenyebb falkáva? Anyagi okokból általában. Az átfogó tokok esetében egy bizonyos méretig (esetünkben 15 cm) alapáras és az ennél szélesebb tokok esetében már feláras a túlméret.

Amennyiben maradnál az alapárnál, úgy építhetsz a 30-as falba egy 10 cm falkávát, de ebben az esetben a képen látható módon fent is étened kell.

ajtóház blog kép

Az átfogótok U formájának felül is illeszkednie kell ebben az esetben a 10 cm-es falkáva vastagsághoz.

 Miért javasoljuk mégis inkább a vastag falas kialakítást? 

A magassági méretek miatt. Amennyiben a 210 cm-es falnyílásba beleépítesz 5 cm-t, úgy az alacsonyabb lesz a körülötte lévő többi belső ajtónál ami nem igazán szép látvány.

 

Beltéri ajtó falkáva méretproblémával

A téglák méretezése is lehet a gondok forrása. A falfül mérete nem mindig egyezik a vakolt fal vastagságával. Igen, így is „megtartja az ajtót”, de nem lesz esztétikus. 


Az ajtó nem minden esetben takar ki a falig, így ha belátsz mellette, nem igazán lesz szép látvány a falvastagsági különbség egy szépen elkészített belső enteriőrben, főleg nem egy letapétázott fal esetében, ahol az utólag épített falkáva már nem lett tapétázva.

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

 

Beltéri ajtó falkávák felületkezelés nélkül

Megétetted a falkávát és részedről kész? Nézd meg az alábbi képeket. Épült itt falkáva deszkából, téglából és ytonból, de egy valami közös bennük, nincsenek az eredeti fal minőségben vakolva és festve. Elkészülnek valamilyen méretben - mert azt már tudjuk, hogy kellenek-, de ezzel vége is a feladatnak? Nem.

A falfüleket le kell glettelni , festeni azaz olyan minőségűre készíteni mint a többi fal.

Miért? Nem takarja le az ajtó? Nem. A legtöbb esetben nem pont akkora a mérete, mint az általad választott beltéri ajtó tokborítása. Más méretű a dekor ajtó (belső link?) és más egy festett ajtó falborítás mérete.

Az épített fal szinte soha nem tökéletes. Alul 5 cm ellenben felül 5,5 cm. A függőbe állított ajtó mellett máris kilátszik belőle 5 mm, ami ott fog téglavörösen virítani a fehér szobában.

Természetesen tudjuk, a mi kőművesünk profi, milliméterre dolgozik. Nézd meg az első képet ahol csempézett a fal. Hiába tolnák el a telepítő kollégáink teljesen a csempéig, ott ahol végetér a fal, ismét látszani fog a stafnifa.

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

 

A „jóazígy”  nyíláskialakítás

Te vagy a helyszínen, Te fizetsz a munkáért. Lennie kell elvárásodnak a szakembereid felé, hogy milyen falnyílás az, amit elvársz a pénzedért.

A felújítások után rengetegszer tapasztaljuk, hogy kibontják a beltéri ajtókat és mindenféle helyreigazítás nélkül festik, glettelik , amolyan „jóaz” hozzáállással.

Látnod kell, hogy lentiekből nem lesz műszakilag megfelelő falnyílás.

A festő nem glettel teljesen a fal széléig , mert a töredezett  falszél belepereg a glettbe , ezért elhagy tőle 1-2 cm-t. Festésnél szintén elhagy 1-2 cm-t az utóbbi glettelés szélétől. Ott tartasz, hogy a falvég előtt már 4-5 cm-re nincs festve a falad, ráadásul a fal minden csak nem függőleges.

Mi ezzel a gond? A tok eltakarja. Nem, nem takarja el és mikor mi a helyszínre érkezünk a felújítás utolsó fázisában, addigra a festők réges -régen ki lettek fizetve és nem fognak visszajönni javítgatni.  Az első két kép az amit el kellene várnod egy falnyílás kialakításától és alább azok amiknek nem szabadna át mennie a rostán.

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

 

Lássuk a kivitelezési hibákat a teljesség igénye nélkül

ajtóház blog kép

1. A bontás után nem javították ki a falszéleket egyenesbe.
r glettelték a falakat így garantálható, hogy már nincs is meg az akarat egy elvárható falnyílás kialakítására.

A nyílás felül 73 cm, míg alul 75 cm, ráadásul a fal szélél 3-4-5 cm távolságra lesz az első ecsetvonás. Eltakarja majd az új Koto ajtód? Nem!

 

ajtóház blog kép

2. Fürdőszoba felújítás kész?
Bels
ő oldalon a csemp
ézés szépen sarkosan megépítve, ahogyan kell. Kívülről szerintem te is látod a hibát.

Igen, felméréskor a csempe szélét tudjuk legszűkebb méretnek felmérni, így belül szépen takarni is fogunk, de kívülről garantáltan nem takarjuk majd ezeket az óriás letöredezett falvégeket. Szép fürdőszoba, szép fürdőszoba ajtó és elkapkodott nyíláskialakítás, amit neked is látnod kellett volna(?)

 

ajtóház blog kép

3. A fal ismét már glettelés alatt, festés majd talán a fal szélétől 4-5 cm-re lesz.
Itt ráadásnak m
ég arra sem vették a fáradságot, hogy felül legalább a téglákat egy vonalba hozzák. Természetesen itt is a legalacsonyabb ponthoz fogjuk igazítani az ajtó méretét és talán letakarjuk a felső falhiányt. Talán…

 

ajtóház blog kép

4. Új építés odafigyelés nélkül.

Sarokban találkozott két beltéri ajtó. Esztétikus lenne, ha mindkét falkáva mérete egyforma lenne. Sajnos nem sikerült. Készült egy 3 cm-es ami kevés , valamint egy 8 cm-es, ami pedig nagyobb az elvárt 5 cm-es ideálistól. A sarokhoz képest nem is lesz egyforma távolságra a két ajtó.

A magassági különbség szembetűnő, látnunk kellene az ilyen hibákat.

 

5. Így a vége felé egy számomra érthetetlen. 
A lakás kifestve és már a laminált padló is lerakva.
Valóban senkinek nem tűnt fel, hogy a falból hiányzik egy komplett tégla? Itt már nem tudom kizárólag a kivitelező „nyakába varrni” az ilyen fokú figyelmetlenséget. Amennyiben nem jeleztük volna, mikor lett volna nyilvánvaló, hogy valami nem stimmel? A beltéri ajtó beépítése után?

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

 

A beltéri ajtó felmérése kritikus pont. Részedről is elvárás, hogy a lehető legpontosabban az oda passzoló tökéletes ajtó készüljön.

A pontos felméréshez műszakilag megfelelően kivitelezett falnyílásokra van szükség.

 

A végére hagytam néhány falnyílást ahová kihívtak minket gondolván minden felmérhető.

Kommentár nélkül.

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

ajtóház blog kép

 

Ezeket olvastad már?

    
         
    
              

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! A feltüntetett bruttó árak a 27%-os áfát tartalmazzák.

Általános szerződési feltételekAdatvédelmi nyilatkozat
Ajtóház

HOGY HASZNÁLD A WEBOLDALT?



Ajtóház

Kedvenc ajtóid

Ha a szívecskére kattintasz, később is könnyen megtalálod kedvenc ajóidat.

Ajtóház

Bemutatóterem

Ezt az ajtót bemutatótermünkben élőben is megnézheted.

Ajtóház

Referenciák

Erről az ajtóról beépítés után készült képeket is találsz referenciáink közt.

Ajtóház

Gyorsnézet

Nézd meg az ajtó legfontosabb tulajdonságait, anélkül hogy belépnél a termékoldalra.

Ajtóház

Termékoldal

Tudj meg mindent az adott ajtóról és variációiról!

Ajtóház

Árajánlatkérő

Ide a termékoldalon tudod az ajtókat beletenni. Így több termékről is tudsz egyszerre ajánlatot kérni.

Ajtóház

BELTÉRI AJTÓ MEGRENDELÉS MENETE



Ajtóház

Információ gyűjtés

Mielőtt ellátogatsz hozzánk, tájékozódj honlapunkon a beltéri ajtó kategóriák, felületek, színek tekintetében. Segít a referenciák menüpont, ahol vásárlóink otthonában beépítve, valóságos környezetben tekintheted meg az ajtókat. Keresd fel Felület összehasonlító oldalunkat is!

Ajtóház

Megrendelés

Mikor egy kicsit letisztult, hogy mit szeretnél, látogass el a hozzád közelebb eső Ajtóház bemutatóterembe! Itt értékesítőnk megadja a szükséges tájékoztatást, kiszámolja az elképzelt beltéri ajtók árát, melynek –  megrendelés esetén – 50%-át kell előlegként befizetned.

Ajtóház

Helyszíni felmérés

Ha igényled, szakértő kollégánk ellátogat ingatlanodba; szemrevételezi, véleményezi és felmérni a beltéri ajtónyílásokat. Ha rendben van, kezdetét veszi a gyártás, melynek menetéről email-ben kapsz pontos értesítést.

Ajtóház

Fizetés

Amikor elkészült az ajtód, raktárra érkezett, rendezned kell a megrendelés végösszegét utalásos vagy készpénzes fizetési formában. A fizetést követően a megrendelésnek és igényednek megfelelően, telepítjük, szállítjuk vagy el tudod szállítani a beltéri ajtóidat.

Ajtóház

Telepítés

Beltéri ajtó telepítés esetén kollégáink az előre egyeztetett időpontban a helyszínre érkeznek, és megkezdik a telepítést. A telepítési időigénye körülbelül fél-egy óra ajtónként. Telepítés végeztével rendezett helyszínt hagyunk magunk mögött: a beltéri ajtók szakszerűen beállítva, a szemetet zsákba gyűjtve ér véget a munkánk.

Ajtóház

Karbantartás

Beltéri ajtóid beépítést követően karbantartás nélkül évtizedekig teszik majd dolgukat. Nyílnak-csukódnak, szemet gyönyörködtetnek, szigetelnek. Ha valamelyik beltéri ajtód megsérül, vagy csak megváltozott az ajtóval kapcsolatos elképezlésed (pl. más üvegezést vagy nyitásirányt szeretnél) kérünk vedd fel a kapcsolatot irodánkkal! Segítünk.

Ajtóház

RAKTÁR



Ajtóház

Új raktárunk címe: Budapest, X. kerület, Maglódi út 8.

» Térkép

Ajtóház | Professzionális beltéri ajtó szaküzlet
részletek »