Ajtóház
Ajtóház
Ajtóház

Tokba építettük az ajtót

2023-03-22 13:01

Tokba építettük az ajtót - ajtohaz.hu

Az érdeklődők bizonyos részénél a komplett lakásfelújítás elmarad, így a kellemetlenebb bontásos résztől szabadulni szeretnének. 

Ennek eredményeként felmerül hogy a beltéri ajtók bontása nélkül milyen lehetőségei vannak a beépítésnek?

Az ilyesfajta megoldások általában olyan helyzetekben fogalmazódnak meg, ahol az ajtó tokok bontása jelentős többletköltségekkel és/vagy nagymértékű felesleges rombolással járna. Erre több példa is van Budapesten. 

A Szentendrei út elején található lakótelep, ahol annak idején acéltokokat építettek be és azok a panelszerkezetekkel egyben kerültek beöntésre. A tokszerkezetek nem szerelhetőek, így kizárólag speciális vágógépekkel lehet kivágni belőlük vagy jelentős többletrombolással, kisipari szerszámokkal szó szerint ki kell vésni a helyéről. 

Szintén problémás helyszín még a belvárosban található régi polgári lakások festett beltéri ajtói. 

Az itt található nyílászárókat a tulajdonosváltások alkalmával inkább többször átfestették, de teljes bontásokra kevés esetben került sor azok monumentális méretei, valamint az igen széles falazatok miatt szükséges robusztus tokszerkezetük miatt. Szóval, több problémát is kezelni kell, lehetőleg költségtakarékos megoldásokkal. 

Az utolsó és egyben talán a leggyakoribb ilyen probléma a régebbi építésű családi házak és az úgynevezett Kádár-kockák. Ezek nem mások, mint a kezeletlen pallótokos fenyő ajtók, melyek általánosságban falkávák építése nélkül kerültek beépítésre és vakolással zártak hozzá az ajtók tokszerkezetéhez.

ajtóház blog kép

Az első, ami a fenti esetekben a megrendelőkben felmerül, az a régi tokokra való új ajtólapok gyártása.

Sajnos a fenti ajtók már nem felelnek meg a mai kor műszaki követelményeinek, illetve szinte minden paraméterük az adott lakás fal sajátosságaihoz lett a helyszínen hozzáigazítva, faragva. A zárszerkezetek fogadói nem kompatibilisek az új zártestek méreteihez, valamint a pántszerkezetek mérete,  kialakítása, felfogatása sem összeegyeztethető a mai modern utólag szerelhető ajtók táskás pántszerkezeteivel.

Amennyiben ránéznek a régi beltéri ajtó pántjaira, 

láthatják, hogy az két részből áll: az alsó része a tokba van csavarva, míg a felső része magába az ajtólapba. Egyértelműen látható még a laikus szemlélő számára is, hogy a régi ajtó alsó pántja nem lesz kompatibilis az új ajtó mai kornak megfelelő pánt felsőjével.

ajtóház blog kép

Azokban az esetekben, amikor anyagi vagy egyéb okokból a szerkezetek bontására nincs lehetőségünk, úgy egyetlen járható út marad, a régi tokszerkezetbe építjük bele az új ajtókat. Sajnos ebben az esetben sem megoldás, hogy leakasztjuk a régi ajtólapokat és annak tokszerkezetére minden átalakítás nélkül beleépítjük az új ajtónk tokszerkezeteit.

Lényeges, amit ilyen esetben figyelembe kell vennünk, az a méretprobléma. 

Amennyiben a régi tokba egy új szerkezetet beleépítünk, úgy számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy a beltéri ajtó szabad átjárhatósága szűkülni fog. Nagyságrendileg, típustól függően, 8-9 cm a szűkítés mértéke. Technikailag ennél keskenyebb tokszerkezettel nem tudunk dolgozni. Ez a méretcsökkenés egy polgári lakásban nem befolyásolja a használhatóságot, de egy lakótelep amúgy is kis méretű vizesblokkjainak átjáró méretét már erősen korlátozza. 

Ilyen esetekben érdemes a lakáson belül átgondolni, hogy pl. a mosógépet más helyiségbe át tudjuk-e helyezni? Pl. konyhába a pult alá, vagy gardrób helyiségbe.

A másik, esztétikailag szembetűnőbb dolog, 

hogy a régi tokot többnyire nem tudjuk teljes egészében letakarni bizonyos technikai sajátosságok miatt.

Festett ajtók esetében lehetséges, hogy bizonyos paramétereken belül szélesebb tokborítással készüljenek a tokok, lévén kis szériás termékgyártásról van szó.

ajtóház blog kép

 A CPL ajtók esetében azonban még az egyedi méretű gyártás sem megoldás a problémánkra. Az egyedi méretezés ugyanis nem a termék különböző alkatrészeinek (tokborítás) egyedi méretezéseit jelenti, hanem a tokszerkezet teljes egészének szélességi és magasságának méretre gyártását. A fentiek miatt ezekben az esetekben érdemes a már meglévő tokszerkezetekről levágni a pántokat és fal színével azonos színre lefesteni. A polgári lakásoknál vegyük figyelembe, a tokszerkezeteken néha egyedi faragott díszek is vannak, melyeket mindenképpen el kell távolítanunk a tokról, hogy az új ajtó teljes egészében rá tudjon feküdni a régi szerkezetre.

Ha ilyenen gondolkodunk,  érdemes ellátogatni a bemutatótermeinkbe és szemügyre venni,  pontosan milyenek a jelenlegi modern beltéri ajtók tokformái, így otthonunkban el tudjuk képzelni,  hogyan lehet a régi ajtók szerkezetére esetlegesen rászabni. 

Javasoljuk,  kérj kollégáktól egy időpontot helyszíni felmérésre, 

így tapasztalt kollégáink javaslatot tudnak tenni arra, hogy az Ön esetében hogyan megvalósítható a tokba építés.

Nézd meg referenciáink között egyik hasonló munkánkat.

Ezeket olvastad már?

    
         
    
              

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! A feltüntetett bruttó árak a 27%-os áfát tartalmazzák.

Általános szerződési feltételekAdatvédelmi nyilatkozat
Ajtóház

HOGY HASZNÁLD A WEBOLDALT?



Ajtóház

Kedvenc ajtóid

Ha a szívecskére kattintasz, később is könnyen megtalálod kedvenc ajóidat.

Ajtóház

Bemutatóterem

Ezt az ajtót bemutatótermünkben élőben is megnézheted.

Ajtóház

Referenciák

Erről az ajtóról beépítés után készült képeket is találsz referenciáink közt.

Ajtóház

Gyorsnézet

Nézd meg az ajtó legfontosabb tulajdonságait, anélkül hogy belépnél a termékoldalra.

Ajtóház

Termékoldal

Tudj meg mindent az adott ajtóról és variációiról!

Ajtóház

Árajánlatkérő

Ide a termékoldalon tudod az ajtókat beletenni. Így több termékről is tudsz egyszerre ajánlatot kérni.

Ajtóház

BELTÉRI AJTÓ MEGRENDELÉS MENETE



Ajtóház

Információ gyűjtés

Mielőtt ellátogatsz hozzánk, tájékozódj honlapunkon a beltéri ajtó kategóriák, felületek, színek tekintetében. Segít a referenciák menüpont, ahol vásárlóink otthonában beépítve, valóságos környezetben tekintheted meg az ajtókat. Keresd fel Felület összehasonlító oldalunkat is!

Ajtóház

Megrendelés

Mikor egy kicsit letisztult, hogy mit szeretnél, látogass el a hozzád közelebb eső Ajtóház bemutatóterembe! Itt értékesítőnk megadja a szükséges tájékoztatást, kiszámolja az elképzelt beltéri ajtók árát, melynek –  megrendelés esetén – 50%-át kell előlegként befizetned.

Ajtóház

Helyszíni felmérés

Ha igényled, szakértő kollégánk ellátogat ingatlanodba; szemrevételezi, véleményezi és felmérni a beltéri ajtónyílásokat. Ha rendben van, kezdetét veszi a gyártás, melynek menetéről email-ben kapsz pontos értesítést.

Ajtóház

Fizetés

Amikor elkészült az ajtód, raktárra érkezett, rendezned kell a megrendelés végösszegét utalásos vagy készpénzes fizetési formában. A fizetést követően a megrendelésnek és igényednek megfelelően, telepítjük, szállítjuk vagy el tudod szállítani a beltéri ajtóidat.

Ajtóház

Telepítés

Beltéri ajtó telepítés esetén kollégáink az előre egyeztetett időpontban a helyszínre érkeznek, és megkezdik a telepítést. A telepítési időigénye körülbelül fél-egy óra ajtónként. Telepítés végeztével rendezett helyszínt hagyunk magunk mögött: a beltéri ajtók szakszerűen beállítva, a szemetet zsákba gyűjtve ér véget a munkánk.

Ajtóház

Karbantartás

Beltéri ajtóid beépítést követően karbantartás nélkül évtizedekig teszik majd dolgukat. Nyílnak-csukódnak, szemet gyönyörködtetnek, szigetelnek. Ha valamelyik beltéri ajtód megsérül, vagy csak megváltozott az ajtóval kapcsolatos elképezlésed (pl. más üvegezést vagy nyitásirányt szeretnél) kérünk vedd fel a kapcsolatot irodánkkal! Segítünk.

Ajtóház

RAKTÁR



Ajtóház

Új raktárunk címe: Budapest, X. kerület, Maglódi út 8.

» Térkép

Ajtóház | Professzionális beltéri ajtó szaküzlet
részletek »