Ajtóház
Ajtóház
Ajtóház

Kérdezz-felelek

Panellakás és „panel ajtó szabvány”

A jelenlegi állami felújítási bumm középpontjában javarészt a panel lakások tulajdonosai állnak. Az értékesítők fogják a fejüket, mindenki panel ajtót szeretne szabvány méretben. Tekintsük akkor át néhány pontban, mit is jelent a valóságban a panel szabvány és mire is érdemes odafigyelni a felújítás során, amivel megkönnyíted a saját és a mi dolgunkat. 

Elsők között kell elfogadnunk, nem létezik panel ajtó méret és nem lehet ilyen termékeket készen vásárolni. Nincs olyan, hogy megkeresem a legolcsóbb szabvány ajtót ami raktáron van a barkácsáruházakban, tetőcsomagtartón hazaviszem, majd beteszem a helyére. Azon kívül, hogy esztétikailag kevesen vágynak az ott kapható „szamárhátas” nyomott MDF klasszikus ajtókra, még a méreteivel is gond lesz. 
Nem, nem lehet átalakítani sem az ajtót, sem a lakást hozzáalakítani, sőt a kiviteleződ sem fog tudni segíteni neked a méretek tekintetében. Ő nem tudja milyen ajtóra esik a választásod. Tőled fogja megkérdezni mit és hogyan szeretnél, és te nem fogsz tudni kielégítő tájékoztatást adni számára, hisz javarészt te sem vagy tisztában az ajtó technikai paramétereivel, de nem is a te dolgot.

TALÁLD KI TE MIT SZERETNÉL!

A te dolgod eljönni a bemutatótermeinkbe kiválasztani a számodra tetsző beltéri ajtó dizájnt, és mi mindenben segítünk neked ami a technikai megvalósításhoz szükséges. 

Amennyiben azt szeretnéd, hogy az általad megálmodott enteriőr valósuljon meg a panel lakásodban, mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez sikerüljön is. Értékesítőink segíteni fognak neked a mai divatos színek, formák tekintetében. Elmondják hová milyen üveges ajtó való, mire kell figyelned és megmutatják azt a CPL termékpalettát amelyet be lehet építeni egy panel lakásba. 

Később, felmérőink ellátogatnak hozzád és a kiviteleződdel közösen, a te jelenlétedben válaszolunk minden felmerülő kérdéseitekre. 

Ezzel el is értünk arra, ami a kritikus pont.

FELMÉRÉS

Először is nagyon fontos, hogy megértsd, az ajtó felmérés az egyik legfontosabb momentum a rendelésed folyamán. Ekkor kell eldöntened merre nyíljon ajtó és neked kell megmondanod hová szeretnéd az üveges ajtót vagy az automata küszöböt. Ezeket jó előre el kell döntened, meg kell beszélned a családdal, kivitelezővel. Nem jó ha ezeket ad hoc módon, a helyszínen szeretnéd eldönteni. A legrosszabb azt hallanunk, mikor megkérdezzük tőled a helyszínen: „Merre nyílik a fürdőszoba ajtó?” Melyre a válaszod: “Ez jó kérdés”.

Az ajtó felmérés érted történik. Mi azért megyünk el hozzád, hogy te a pontosan azt kapd amit előre elterveztél, és olyan műszaki színvonalon, ahogy azt a bemutatótermeinkben láttad. 

Felméréskor nem szerencsés ha távoli hozzátartozók vagy a lakásban random tartózkodó szakik próbálnak meg válaszolni olyan kérdésekre, hogy meddig lesz burkolva a fal, mennyi jön a padlóra, hol lesz csempe, merre nyíljon az ajtó. 

Nem jó ötlet a „vannak a lakásban, menjen fel nyugodtan” 

Kérdéseink lesznek, melyre rajtad kívül senki nem tud majd érdemben válaszolni. Ilyenek a nyitásirány illetve, hogy az Akita vagy Sizuoka ajtó melyik helyiségre lett tervezve.

Nyitásirány vonatkozásában pl. kritikus pont szokott lenni a mellékhelyiség és a fürdő ajtó összehangolása. A lakások nem egyformák, de általánosságban elmondható, érdemes végiggondolni az alábbiakat:

A panel lakások zömében nincs a mellékhelyiségben kézmosó, így mindig át kell majd mennünk a fürdőbe. Szerencsés, ha ilyen esetekben a panel ajtó úgy kerül be, hogy azok nyitása –zárása során ne kelljen megkerülnünk egyik ajtót se. Ezt úgy képzeljük magunk elé, hogy ha képzeletben szemben állunk a két panel ajtóval, akkor a kilincsek egymás felé nézzenek. Az egyikből kijövünk és már foghatjuk is a másik ajtó kilincsét.

Sarkalatos pont még a konyhákban található felülvilágítós ajtó. CPL, festékszórt, és nemesfa választékunkból természetesen minden ajtó rendelhető így. Ami itt elő szokott fordulni az a tok felfogatásához szükséges káva vagy falfül hiányossága, rosszabb esetben teljes hiánya. Az eredeti panel ajtó legtöbb esetben utólag szerelhető műanyag átfogó tokkal rendelkezik. 

Az érthetőség kedvéért pillantsunk a nappali ajtónkra. Látunk ott egy 150 mm vastag falat és annak közepén egy kisebb falcsonkot amire a panel ajtó felszerelésre került. A falcsonk általában 6 cm széles. Most nézzük meg a vizesblokk ajtóit. Azok is ugyanilyen vastagságúak. Anno ez is volt a terv. Minden panel ajtó egyforma falvastagságra lehessen felszerelni, ezzel csökkentve az előállítási költségeket. Lehetőségek szerint már előre tervezve így öntötték a beton elemeket, de ez nem minden esetben volt megvalósítható. Ilyen a panel lakások zömében a felülvilágítós ajtó. A beton falfülek helyére egy a köznyelvben stafnifaként emlegetett keret került beépítésre. A fakeret sokszor a bontások áldozatává válik, holott az új ajtó elhelyezéséhez is szükségünk lesz rá. Ilyen esetekben minden alkalommal pontosan elmondjuk, hogyan és milyen méretben készítse el a kiviteleződ a beltéri ajtó felfogatásához szükséges kávákat. 

Ezért kell, hogy olyan ember legyen ott a felméréskor, aki kompetens a témában (ő a kiviteleződ) vagy Te, aki majd át tudja adni a pontos információkat. Én a helyedben biztos nem bíznám ezt sem a nagymamámra, sem a festőkre. Gondolj arra, mikor telepítőink a helyszínre érkeznek és ott nem a megfelelő méretre vagy műszaki színvonalon került kivitelezésre a fal. Rosszabb esetben nem fogjuk tudni elhelyezni az ajtót. 

Hasonló „veszélyes” csomópont a vizesblokkok belső padka kérdése. Itt ha nem megfelelő helyen van kialakítva a burkolás során a szintváltás, akkor a legtöbb esetben nem lesz esztétikus elhelyezhető a panel ajtó. Általánosságban az az igény, az előszoba felől az ajtó tokja és maga az ajtó lapja is a többi ajtóval azonos padlómagasságra kerüljön, hisz így az esztétikus. Valóban, de mi lesz akkor a néhol 4-5 cm-rel magasabb belső szintekkel? Nem kell aggónod, tapasztalt beépítő kollégáink meg fogják oldani. Az ajtó tokjából ki fogják vágni lépcsőzetesen a „beton küszöb” formáját. Az igazi gond nem is itt kezdődik. A probléma ott van, hogy az ajtó lapja a falnyíláson belülre belóg 3-5 millimétert, azaz ha a belső padkát a külső falsíknál váltják el, akkor az ajtó lapja beleütődik, és nem fogjuk tudni beépíteni. Elsőre bonyolultnak tűnik, de emiatt sem kell aggódnod. A helyszínen a kollégáink pontosan el fogják mondani, hogyan kell megfelelően kialakítanod a panel ajtó helyét. Amennyiben a felmérő előtt mindenképpen meg szeretnéd oldani a burkolást itt hozzá egy kis fényképes útmutatót.

NEM LÉTEZIK PANEL AJTÓ SZABVÁNY

Amiről még utoljára beszélnünk kell az a „panel ajtó szabvány”.

A panel ajtó nem szabvány a klasszikus értelemben. Amit a barkácsáruházak, tüzép telepek és az olcsóbb termékekre szakosodott ajtó boltok polcain találunk azok mind MSZ, azaz Magyar szabvány méretek. Na de a panel lakások és panel ajtói magyar mintára épültek? Sajnos nem. A legtöbbjük Szovjet vagy Dán szabványok szerint készült, magyarországi házépítő kombinátokban és Állami építőipari vállalatoknál. Mivel a terveik nem hazaiak, így a méretezésük sem. Az eltérések pedig jelentősek. A vizesblokkok általános falnyílás mérete 68 cm, míg a Magyar 75 cm, tehát egész egyszerűen nem fér be a WC-fürdő ajtó helyére. Magasságuk 204 és 211 cm között mozog az építőipari pontatlanságok miatt, míg a magyar méret fix 210cm, azaz itt sem passzol. A lakószobák sem jobbak. Hálószobáknál gyakoriak a 83 cm-es falnyílások ami szintén nem felel meg a magyarországi 90 cm-es méreteknek. 

Természetesen mondhatnánk, hogy semmi gond, átalakítjuk a nyílásokat. 

Valóban? Miben is rejlik a szabvány ajtó varázsa? Azonnal elvihető és relatív olcsó. A mai építőipari munkadíjak mellett szétvágatni a panellakásod falait széltében-hosszába, majd a törmeléket szinte arany árban elkonténereztetni valóban megéri? Kiszámolhatod, de szinte biztosra veheted, hogy jobban jársz a méretre gyártott CPL panel ajtóval.

MIT VÁRHATSZ AZ AJTÓHÁZTÓL?

Mi elmegyünk hozzád, megbeszéljünk mit hogyan kell megcsinálnod, amennyiben hibákat találunk a kivitelezésben felhívjuk rá a figyelmed. Méretre gyártjuk az ajtóidat és a saját kollégáinkkal be is szereljük neked. Egy kézben minden, méretgaranciával.

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! A feltüntetett bruttó árak a 27%-os áfát tartalmazzák.

Általános szerződési feltételekAdatvédelmi nyilatkozat
Ajtóház

ELAKADTÁL? SEGÍTÜNK!Ajtóház

Több mint tizenöt évnyi beltéri ajtóval szerzett tapasztalatunkat gyúrtuk össze ebbe a menüpontba így azt gondoljuk, hogy itt valódi segítséget nyújtunk a Beltéri ajtóval kapcsolatos problémák megoldására. Igyekszünk szinte konyhanyelven érthetően és szemléletesen elmagyarázni milyen buktatókra érdemes odafigyelni vásárlásnál vagy a falnyílás kialakításánál, szakszerű szemléltető videókat készítünk, aminek segítségével könnyen megértheted mire és miért van szükség és hogyan valósítsd meg, vagy akár hogyan mérd fel egyszerűen a beltéri ajtókat fogadó falnyílások méretét. Ha van egy kis időd olvasgass egy kicsit, hiszen mindig olcsóbb a bajt megelőzni, mint utólag helyrehozni a hibákat.

Vagy vedd fel velünk a kapcsolatot ennek az egyszerű űrlapnak a segítségével!

Ajtóház

HOGY HASZNÁLD A WEBOLDALT?Ajtóház

Kedvenc ajtóid

Ha a szívecskére kattintasz, később is könnyen megtalálod kedvenc ajóidat.

Ajtóház

Bemutatóterem

Ezt az ajtót bemutatótermünkben élőben is megnézheted.

Ajtóház

Referenciák

Erről az ajtóról beépítés után készült képeket is találsz referenciáink közt.

Ajtóház

Gyorsnézet

Nézd meg az ajtó legfontosabb tulajdonságait, anélkül hogy belépnél a termékoldalra.

Ajtóház

Termékoldal

Tudj meg mindent az adott ajtóról és variációiról!

Ajtóház

Árajánlatkérő

Ide a termékoldalon tudod az ajtókat beletenni. Így több termékről is tudsz egyszerre ajánlatot kérni.

Ajtóház

BELTÉRI AJTÓ MEGRENDELÉS MENETEAjtóház

Információ gyűjtés

Mielőtt ellátogatsz hozzánk, tájékozódj honlapunkon a beltéri ajtó kategóriák, felületek, színek tekintetében. Segít a referenciák menüpont, ahol vásárlóink otthonában beépítve, valóságos környezetben tekintheted meg az ajtókat. Keresd fel Felület összehasonlító oldalunkat is!

Ajtóház

Megrendelés

Mikor egy kicsit letisztult, hogy mit szeretnél, látogass el a hozzád közelebb eső Ajtóház bemutatóterembe! Itt értékesítőnk megadja a szükséges tájékoztatást, kiszámolja az elképzelt beltéri ajtók árát, melynek –  megrendelés esetén – 50%-át kell előlegként befizetned.

Ajtóház

Helyszíni felmérés

Ha igényled, szakértő kollégánk ellátogat ingatlanodba; szemrevételezi, véleményezi és felmérni a beltéri ajtónyílásokat. Ha rendben van, kezdetét veszi a gyártás, melynek menetéről email-ben kapsz pontos értesítést.

Ajtóház

Fizetés

Amikor elkészült az ajtód, raktárra érkezett, rendezned kell a megrendelés végösszegét utalásos vagy készpénzes fizetési formában. A fizetést követően a megrendelésnek és igényednek megfelelően, telepítjük, szállítjuk vagy el tudod szállítani a beltéri ajtóidat.

Ajtóház

Telepítés

Beltéri ajtó telepítés esetén kollégáink az előre egyeztetett időpontban a helyszínre érkeznek, és megkezdik a telepítést. A telepítési időigénye körülbelül fél-egy óra ajtónként. Telepítés végeztével rendezett helyszínt hagyunk magunk mögött: a beltéri ajtók szakszerűen beállítva, a szemetet zsákba gyűjtve ér véget a munkánk.

Ajtóház

Karbantartás

Beltéri ajtóid beépítést követően karbantartás nélkül évtizedekig teszik majd dolgukat. Nyílnak-csukódnak, szemet gyönyörködtetnek, szigetelnek. Ha valamelyik beltéri ajtód megsérül, vagy csak megváltozott az ajtóval kapcsolatos elképezlésed (pl. más üvegezést vagy nyitásirányt szeretnél) kérünk vedd fel a kapcsolatot irodánkkal! Segítünk.

Ajtóház

RAKTÁRAjtóház

Új raktárunk címe: Budapest, X. kerület, Maglódi út 8.

» Térkép

Ajtóház | Professzionális beltéri ajtó szaküzlet
részletek »