Ajtóház
Ajtóház
Ajtóház

A beltéri ajtó tokkal együtt nevezhető csak ajtónak

2022-10-10 10:10

A beltéri ajtó tokkal együtt nevezhető csak ajtónak - ajtohaz.hu

Sokan külön kezelik a beltéri ajtó lapját és tokját teljesen érthetetlen módon. Sem egy ajtólappal, sem egy ajtótokkal nem lehet kezdeni külön-külön semmit, maximum egy tokot önállóan lehet beépíteni egy falnyílásba, de az sem különösebben szép látvány pántokkal és zárlemezzel együtt, ilyen célra úgynevezett átjáró tokot szokás alkalmazni, amin semmiféle vasalást nem található. Tehát, célszerű a két, összetartozó elemet egy helyen megrendelni,  megvásárolni, ezzel számos kellemetlenségtől menthetjük meg önmagunkat. Hosszútávon mindenképpen ez a legtakarékosabb megoldás. És ehhez jön még a beltéri ajtó súlya, ami a zsanérokkal is együttesen befolyásolják az egész folyamatot. 

A beltéri ajtó tokkal része az ajtónak, és a tok segítségével rögzítjük az ajtókeret a falhoz. A beltéri ajtó tokkal lehet egyszerűbb, csak a rögzítésért felelős elem, de lehet összetettebb is, például zárral, kilinccsel és más több ponton záródó biztonsági elemekkel is felszerelve. A beltéri ajtó tokkal fontos szerepet játszik az ajtó állapotának és működésének stabilizálásában, ezért fontos, hogy megfelelően válasszuk ki és ennek megfelelően szereljük fel az ajtó tokját.

Beltéri ajtólap tok és tok ajtólap nélkül 

egyedül a barkácsáruházak polcain kelletik magukat, jó sok galibát okozva, mert akármilyen elképzelhetetlennek is tűnik, sokan megveszik az ajtólapot önmagában, hogy azt majd csak úgy odacsavarozzák a régi ajtó tokjára, vagy ami még izgalmasabb pőrén bele a falnyílásba. Amikor rájönnek, hogy ez nem igazán járható út, beülnek az autójukba és visszamennek egy vagy több ajtótokért.

Ekkor jön a következő probléma, hogy az ajtólap nem jó a tokra, mert nem azt a méretet vásárolta meg amit kellett volna, a tok pedig nem jó a falnyílásba mert a megrendelő nem ért hozzá hiszen nem dolga.  No, és itt a falkáva kérdése is. 

Még az is problémát okozhat, hogy sokan azt gondolják, a különböző barkácsáruházakban kapható ajtólapok és az ajtótokok milliméterre, pontosan illeszkednek egymáshoz, Függetlenül attól, hogy ezeknek a tervezése során ugye, nem kérdezték meg a másik felet, hogy az adott alkatrész vajon,  egészen pontosan illeszkedik-e egy másik gyártó által készített szerkezethez. 

Ez aztán sok kellemetlenséget okozhat, illetve az ilyen kapkodásból adódó utólagos megoldások, futkározás, autózás, szállítás, mindig sokkal többe kerülnek, mintha eredetileg egy kicsit gondolkozott volna a Kedves Vásárló,  és  - mint ahogy azt korábban is tanácsoltuk -  egy helyről vásárolta volna meg mind az ajtólapot, mint az ajtótokot, illetve a kávát is

Ajtólapok és tokok külön kezelése csak szabvány ajtók esetén járható, ott ugyanis 3-4 méretben készülnek az ajtók tízezerszázban, minden 750-es ajtólap pontosan ugyanakkora, kompatibilis a neki szánt 750-es tokkal. A hazai ajtóstúdiók viszont alkalmazkodtak a hazai piac sajátosságaihoz, ahol ritka a két egyforma falnyílás, ami van az sem szabvány, szinte minden falnyílás egyedi és így egyedi ajtót követel meg. Felmérés nélkül nagyon kockázatos bármit megrendelni. Panel beltéri ajtó esetében is.

Egyedi ajtók centiméteres eltéréssel, vagy pontossággal készülnek, előfordul, hogy két közel hasonló falnyílásba készülő ajtó nem egyforma méretű, mert az egyiknél lefele kerekített a szakember, míg a másiknál felfele kerekített, így egyik ajtólap sem lesz kompatibilis másik ajtó tokjával, de ami a lényeg: minden ajtó tokja illeszkedni fog a nyílásba, az ajtólap is illeszkedni fog a tokhoz, egymás mellett lévő ajtók egyforma magasak leszek, és mindenki boldog lesz, de semmi cserélgetés!

A fenti probléma tolóajtó esetén is ugyanúgy fennállhat!

ajtóház blog kép
Egyedi gyártásnál a másik mumus az asztalosműhely, ajtóüzem, ahol szintén belekerülhet a méretezésbe egységesítés, ide-oda kerekítés,. Hiába a robotvezérelt félmilliárdos megmunkáló gépek garmada, egyedi terméknél ez már csak így van. Javasoljuk tehát, hogy kezeljük az ajtó lapját és tokját egy csomagként, ajtólaphoz hozzátartozik a tok és kész, ajtólap nélkül nincsen tok és tok nélkül nincsen lap. 

Milyen nehéz egy beltéri ajtó? 

ajtóház blog kép

Tehát az alábbi helyen és esetben van értelme ajtólapot és tokot külön keresni:

- barkácsáruház (?) itt csak szabványmegoldásokat találsz, egyáltalán nem biztos, hogy ez a jó megoldás. 
- van otthon egy korábban vásárolt szabvány ajtóm, aminek beszakadt a lapja és ki akarom cserélni csak a lappot
- van otthon egy korábban vásárolt szabvány ajtóm, aminek felázott a tokja és csak a tokot akarom kicserélni

 

Az alábbi helyen és esetben nincs értelme beltéri ajtólapot és tokot külön keresni:


- beltéri ajtó szaküzlet, ahol felmérőket alkalmaznak és egyedi igényeket teljesítenek
- ha egy lakásba vagy házba új komplett ajtókat keresünk és nem csak alkatrészeket akarunk cserélgetni

Ha besétál az Ajtóházhoz egy vásárlónk aki jópár évvel ezelőtt vásárolt tőlünk fafurnér, festett vagy egyedi CPL ajtót, és csak egy ajtólapot vagy tokot szeretne kicserélni egy meglehetősen nehéz huza-vona veszi kezdetét: 
- fel kell mérni hiába minden papír
. CPL ajtó esetében kifuthatott az a szín, amit keres és nem tudjuk helyettesíteni
- nemesfa felületű ajtó esetében az újonnan legyártásra kerülő ajtólap színben nem fog illeszkedni a több éves beérett tok fa felületéhez
- festékszórt ajtó esetében is várható színeltérés, mivel nem egyszerre lett megfújva az ajtó, egyes elemei nem pont azonos festékcsaládból

Tehát beltéri ajtó tokkal jár, külön külön kezelve borítékolható a boldogtalanság :)

Ezeket olvastad már?

    
         
    
              

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! A feltüntetett bruttó árak a 27%-os áfát tartalmazzák.

Általános szerződési feltételekAdatvédelmi nyilatkozat
Ajtóház

HOGY HASZNÁLD A WEBOLDALT?



Ajtóház

Kedvenc ajtóid

Ha a szívecskére kattintasz, később is könnyen megtalálod kedvenc ajóidat.

Ajtóház

Bemutatóterem

Ezt az ajtót bemutatótermünkben élőben is megnézheted.

Ajtóház

Referenciák

Erről az ajtóról beépítés után készült képeket is találsz referenciáink közt.

Ajtóház

Gyorsnézet

Nézd meg az ajtó legfontosabb tulajdonságait, anélkül hogy belépnél a termékoldalra.

Ajtóház

Termékoldal

Tudj meg mindent az adott ajtóról és variációiról!

Ajtóház

Árajánlatkérő

Ide a termékoldalon tudod az ajtókat beletenni. Így több termékről is tudsz egyszerre ajánlatot kérni.

Ajtóház

BELTÉRI AJTÓ MEGRENDELÉS MENETE



Ajtóház

Információ gyűjtés

Mielőtt ellátogatsz hozzánk, tájékozódj honlapunkon a beltéri ajtó kategóriák, felületek, színek tekintetében. Segít a referenciák menüpont, ahol vásárlóink otthonában beépítve, valóságos környezetben tekintheted meg az ajtókat. Keresd fel Felület összehasonlító oldalunkat is!

Ajtóház

Megrendelés

Mikor egy kicsit letisztult, hogy mit szeretnél, látogass el a hozzád közelebb eső Ajtóház bemutatóterembe! Itt értékesítőnk megadja a szükséges tájékoztatást, kiszámolja az elképzelt beltéri ajtók árát, melynek –  megrendelés esetén – 50%-át kell előlegként befizetned.

Ajtóház

Helyszíni felmérés

Ha igényled, szakértő kollégánk ellátogat ingatlanodba; szemrevételezi, véleményezi és felmérni a beltéri ajtónyílásokat. Ha rendben van, kezdetét veszi a gyártás, melynek menetéről email-ben kapsz pontos értesítést.

Ajtóház

Fizetés

Amikor elkészült az ajtód, raktárra érkezett, rendezned kell a megrendelés végösszegét utalásos vagy készpénzes fizetési formában. A fizetést követően a megrendelésnek és igényednek megfelelően, telepítjük, szállítjuk vagy el tudod szállítani a beltéri ajtóidat.

Ajtóház

Telepítés

Beltéri ajtó telepítés esetén kollégáink az előre egyeztetett időpontban a helyszínre érkeznek, és megkezdik a telepítést. A telepítési időigénye körülbelül fél-egy óra ajtónként. Telepítés végeztével rendezett helyszínt hagyunk magunk mögött: a beltéri ajtók szakszerűen beállítva, a szemetet zsákba gyűjtve ér véget a munkánk.

Ajtóház

Karbantartás

Beltéri ajtóid beépítést követően karbantartás nélkül évtizedekig teszik majd dolgukat. Nyílnak-csukódnak, szemet gyönyörködtetnek, szigetelnek. Ha valamelyik beltéri ajtód megsérül, vagy csak megváltozott az ajtóval kapcsolatos elképezlésed (pl. más üvegezést vagy nyitásirányt szeretnél) kérünk vedd fel a kapcsolatot irodánkkal! Segítünk.

Ajtóház

RAKTÁR



Ajtóház

Új raktárunk címe: Budapest, X. kerület, Maglódi út 8.

» Térkép

Ajtóház | Professzionális beltéri ajtó szaküzlet
részletek »