Ajtóház
Ajtóház
Ajtóház

Kérdezz-felelek

Panellakás, és a beltéri ajtó csere

Tapasztalatunk szerint a legtöbb panellakás tulajdonos nincs azzal tisztában, hogy otthonában megvalósítható-e a meglehetősen csúnya és gyenge minőségű házgyári, beltéri ajtók cseréje, ezért sok esetben a sok szépen felújított panellakásban éktelenkednek a már régen szétesett, toldozott-foltozott, agyonfestegetett műanyag tokos, kopott, zörgő szinte nulla hő és hangszigeteléssel, rendelkező 30-40 éves beltéri ajtók.

Beltéri ajtó csere panellakásban természetesen megoldható, és ha a lakástulajdonos a felújítás során odafigyel néhány, csak és kizárólag panellakást érintő sajátosságra, a végeredmény semmiben nem fog különbözni bármely más új építésű nem lakás beltéri ajtóitól. Nézd meg referenciáinkat, és gyere el bemutatótermünkbe, mielőtt döntenél a csere ügyében. 

Falkáva problémák, kiscsonk

Első és legfontosabb dolog tisztázni, hogy a panellakásokban található 150 cm-es úgynevezett főfalak az ajtónyílásnál rendelkeznek egy kis körbe futó, mindössze 6 cm vastagságú, sok esetben töredezett kiscsonkkal. Ez a bizonyos kiscsonk szinte minden esetben megakadályozza azt, hogy az ajtó átfogó tokja ráfogjon, “ráharapjon” a 15 cm-es főfalra is. Szerencsére az egyedi gyártású CPL beltéri ajtók tokja már 6 cm-től indul, tehát alapáron tudunk ajtót adni a kiskávára (6cm) és a nagykávára (15 cm) is egyaránt. A Megrendelőnek azt kell eldöntenie, hogy elfogadja kiskávás beépítéssel járó megjelenést vagy sem. Néha előfordul, hogy a kiskávás beltéri ajtó beépítés esetében a Megrendelőt zavarja a lépcső a beltéri ajtó tokja és a 15 cm-es fal között, de legtöbbször ezzel senkinek semmi gondja nincs.

Ha a Megrendelőnk elfogadja a kiskávás megjelenést, nincs más dolga, mint gondoskodik a 6cm-es csonk folytonosságáról, ugyanis a régi panellakások beltéri ajtókat gyakran vaskarmok rögzítették, és a vaskarmoknál hiányzik egy darab a falkávából, ezeket a hiányosságok egyszerű gipszeléssel kijavíthatóak.  

6-os kiscsonk a 15-ös falban

Mit lehet tenni abban az esetben, ha tökéletes megoldásra törekszel, és nem akarsz lépcsőt látni a tok és a fal között?

Erre a problémára van megoldás, nevezetesen el kell tüntetni a kiskávát, amire két lehetőséged is van:

 • Vagy levéseted a 6 cm-es kiállást, ami vésőgéppel vagy  profi sarokcsiszolóval megvalósítható. Ez az ajtó szerelés meglehetősen hangos és lassú munka, ami igen nagy kosszal jár, ezért érdemes a felújítás kezdeti stádiumára időzíteni. Panel-falkáva levésésnél arra kell figyelned, hogy alapos munkát végezzen a szakember, ne maradjanak “sallangok” a nyílásban.
 •  
 • Vagy feltöltöd, felhízlalod a kiállást a főfal 15 cm-es vastagságára. A feltöltésre rengeteg igen jó megoldást láttunk, Megrendelőink találékonysága igen dicséretes. Fel lehet tölteni a kiscsonk mellett az akár konyhakéssel is könnyen faragható YTONG téglával amit csemperagasztóval szokás rögzíteni, vagy gipszkarton lapokkal, esetleg különféle szivacsos szerkezetű kültéri szigetelő anyaggal, a lényeg, hogy a kitöltő anyag tisztességesen egybe legyen dolgozva (glett) a 15cm-es fallal, mivel az utólag feltett anyag garantáltan ki fog látszani a beltéri ajtót tokja alól. A panellakások falai kőkemény betonból vannak, masszív építmények, ezért nemigen mozognak-rezegnek, az utólagos repedésekre viszonylag kicsi az esély, de kényesebb esetekben javasoljuk a két falszakasz találkozásánál üvegszálas szalag alkalmazását, ezt minden festő ismeri.

Gipsszel feltöltött falkáva

Vésés előnye:

 • Nő a falnyílás szélessége, ezért nő a beltéri ajtó szabad átjárási mérete is
 • Nem kell tartani az utólagos repedésektől
 • Egyszerű, meglehetősen kis szaktudást igénylő munka

YTONG-gal feltöltött falkáva

Vésés hátránya:

 • Hangos munka, aminek a szomszédok legkevésbé sem örülnek
 • Bőven kimeríti a piszkos munka fogalmát, ezért csak felújítási fázisban megvalósítható

Kiskáva feltöltés gipszkartonnal

Feltöltés előnye:

 • Tisztább és mindenképpen halkabb munka mint a vésés, de a glettelés miatti falcsiszolás itt  elkerülhetetlen.
 • Nincs gépigény, így vállalkozó kedvű tulajdonosok akár maguk is megvalósíthatják.
 • Talán olcsóbb mint a vésés

Kiskáva feltöltés gipsszel

Feltöltés hátránya:

 • A beltéri ajtó szabad átjárási mérete nem lesz nagyobb, mint volt a régi panelajtó esetében.

Alakul a feltöltés

Alakul a feltöltés

Már csak be kell simítani

Feltöltés polisztirollal

Egyenetlen falkáva beépítés után

Falkáva hiány nem annyira tipikus probléma panellakások esetében mint mondjuk az új építésű társasházaknál, de azért néha előfordul.  Azon WC-k esetében, ahol teljesen sarokba került az ajtó általában egy stafnifa van felcsavarozva, továbbá a vizesblokkok melletti kisszobáknál is ilyen megoldást alkalmaztak, ami nem jó, de azért jobb a semminél. Ezeket a fadarabokat a felújítás során a mesterek ki szokták dobni és nem reprodukálják azokat. Általános tanácsunk, hogy a stafnifát ha eltávolítják, pótolják azt YTONG-ból vagy gipszkartonból, ha a stafnifa marad, akkor dolgozzák egybe azt a fallal.ű

Padlószint különbségek

Visszavésés nélküli beépítés

A második panellakásokat súlytó beltéri ajtó probléma, a fürdőszoba/WC és előszoba között tapasztalható tetemes padlószint különbség. Kevesen tudják, de a beltéri ajtó lapja csukott állapotban kb. fél centit beljebb van a falsíktól, amivel önmagában nincs semmi probléma, de ha a két helyiség között padlószint különbség mutatkozik, és a Megrendelő mindkét oldalt padlóig érő tokot szeretne látni, a nagyobb falnyílás magasságra kell legyártani az ajtót, és az Ajtóház telepítői bevágják a lépcsőt a beltéri ajtó tokjába.

Inkább le kellett volna vésni 2 centit

Ez szinte rutin feladat az életünkben, de csak akkor valósítható meg, ha  fürdőszoba/WC padlószintje megáll min. 1-1,5 centivel az előszobai falsík előtt, ellenkező esetben a beltéri ajtó lapja nem tud becsukódni, nekiütközik a belső magasabb padlószintnek. A megoldás egyszerű, ha kilóg az előszoba falsíkjáig  a belső szint, kis vésés és máris mindenhonnan nézve leér az ajtótok a padlóig.

Fürdőszoba visszavésett padlószint, így kell!

Kijavított falkáva hiányok

Töredezett, ki nem javított falkávák

Nem takarja le az ajtó

Ezt sem takarja le az ajtó

Nagyon sokat számít a beltéri ajtó berakás ár. Azonban ezen is érdemes kicsit elgondolkodni. A kőművesek sokszor kegyetlen munkát végeznek vésésnél, vagy csak egyszerűen nem javítják ki a régi beltéri ajtót rögzítő vaskarmok nyomait, mondván az ajtó tokja majd úgyis eltakarja. Az ajtó tokja oldalt és oldalanként  átlagosan három, max. négy centimétert, fent pedig két és fél centit takar, de pont a panelnyílások szét és összetartása miatt felmérésnél a kisebb méretet vesszük fel, így az a beltéri ajtó, amelyik fent három centit takar lent már csak kettőt vagy másfelet fog, tehát nem árt óvatosnak lenni, tessék befoltozni azokat a lukakat!

Egyenetlen falkáva beépítés után

Panellakások ferde falai

Panellakások a hatvanas és a hetvenes évek tájékán gombamód lepték el a városokat, a nagy sietségnek és a költséghatékony megoldásoknak köszönhetően vannak jobb és vannak rosszabb minőségű panellakások. A Beltéri ajtót érintő minőségi problémák jórészt a falak dőléséből, vagy azok ferdeségéből fakad. A ferdeség jobb esetben nem haladja meg a fél centit, de az Ajtóház ZRrt. történetében találkoztunk már két méteren 3 cm-es faldőléssel is. Mivel a beltéri ajtókat a tökéletes működés érdekében a telepítők “vízbe-függőbe” állítják, ezek a ferdeségek elég markánsan megmutatkoznak. Ezzel különösebben nem tudsz mit kezdeni, a felújítás során törekedj a javítható hibák kezelésére, fogj egy vízmértéket és ellenőrízd az ajtónyílásokat, ha ferdeséget, görbeséget tapasztalsz egyeztess a kőművessel, festővel, hogy tudják-e orvosolni a hibákat.

Kiskáva beépítés de nem festették le a 15-ös falat

Panellakások ajtóméretei

Hazai piacon elérhető legolcsóbb beltéri ajtók Magyar Szabványméretben (750 x 2100 / 900 x 2100 / 1000 x 2100) készülnek, a panellakások beltéri ajtónyílásai ezekkel a méretekkel még csak köszönő viszonyban sincsenek (680 x 2050, 920 x 2060 stb.). Szabvány ajtót ezekbe a nyílásokba az ajtók miszlikbe vágásával sem lehet beépíteni, az ajtónyílások “szabványosítása” pedig többe kerül, mint az az MSZ és a méretre gyártott CPL árdifferenciája, hiszen az egyedi méretben készülő CPL beltéri ajtók pedig ma már igen kedvező áron elérhetőek.

Ha a fentiekre odafigyelsz gyönyörűen be tudjuk építeni ajtóidat!

Letölthető verzió

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! A feltüntetett bruttó árak a 27%-os áfát tartalmazzák.

Általános szerződési feltételekAdatvédelmi nyilatkozat
Ajtóház

ELAKADTÁL? SEGÍTÜNK!Ajtóház

Több mint tizenöt évnyi beltéri ajtóval szerzett tapasztalatunkat gyúrtuk össze ebbe a menüpontba így azt gondoljuk, hogy itt valódi segítséget nyújtunk a Beltéri ajtóval kapcsolatos problémák megoldására. Igyekszünk szinte konyhanyelven érthetően és szemléletesen elmagyarázni milyen buktatókra érdemes odafigyelni vásárlásnál vagy a falnyílás kialakításánál, szakszerű szemléltető videókat készítünk, aminek segítségével könnyen megértheted mire és miért van szükség és hogyan valósítsd meg, vagy akár hogyan mérd fel egyszerűen a beltéri ajtókat fogadó falnyílások méretét. Ha van egy kis időd olvasgass egy kicsit, hiszen mindig olcsóbb a bajt megelőzni, mint utólag helyrehozni a hibákat.

Vagy vedd fel velünk a kapcsolatot ennek az egyszerű űrlapnak a segítségével!

Ajtóház

HOGY HASZNÁLD A WEBOLDALT?Ajtóház

Kedvenc ajtóid

Ha a szívecskére kattintasz, később is könnyen megtalálod kedvenc ajóidat.

Ajtóház

Bemutatóterem

Ezt az ajtót bemutatótermünkben élőben is megnézheted.

Ajtóház

Referenciák

Erről az ajtóról beépítés után készült képeket is találsz referenciáink közt.

Ajtóház

Gyorsnézet

Nézd meg az ajtó legfontosabb tulajdonságait, anélkül hogy belépnél a termékoldalra.

Ajtóház

Termékoldal

Tudj meg mindent az adott ajtóról és variációiról!

Ajtóház

Árajánlatkérő

Ide a termékoldalon tudod az ajtókat beletenni. Így több termékről is tudsz egyszerre ajánlatot kérni.

Ajtóház

BELTÉRI AJTÓ MEGRENDELÉS MENETEAjtóház

Információ gyűjtés

Mielőtt ellátogatsz hozzánk, tájékozódj honlapunkon a beltéri ajtó kategóriák, felületek, színek tekintetében. Segít a referenciák menüpont, ahol vásárlóink otthonában beépítve, valóságos környezetben tekintheted meg az ajtókat. Keresd fel Felület összehasonlító oldalunkat is!

Ajtóház

Megrendelés

Mikor egy kicsit letisztult, hogy mit szeretnél, látogass el a hozzád közelebb eső Ajtóház bemutatóterembe! Itt értékesítőnk megadja a szükséges tájékoztatást, kiszámolja az elképzelt beltéri ajtók árát, melynek –  megrendelés esetén – 50%-át kell előlegként befizetned.

Ajtóház

Helyszíni felmérés

Ha igényled, szakértő kollégánk ellátogat ingatlanodba; szemrevételezi, véleményezi és felmérni a beltéri ajtónyílásokat. Ha rendben van, kezdetét veszi a gyártás, melynek menetéről email-ben kapsz pontos értesítést.

Ajtóház

Fizetés

Amikor elkészült az ajtód, raktárra érkezett, rendezned kell a megrendelés végösszegét utalásos vagy készpénzes fizetési formában. A fizetést követően a megrendelésnek és igényednek megfelelően, telepítjük, szállítjuk vagy el tudod szállítani a beltéri ajtóidat.

Ajtóház

Telepítés

Beltéri ajtó telepítés esetén kollégáink az előre egyeztetett időpontban a helyszínre érkeznek, és megkezdik a telepítést. A telepítési időigénye körülbelül fél-egy óra ajtónként. Telepítés végeztével rendezett helyszínt hagyunk magunk mögött: a beltéri ajtók szakszerűen beállítva, a szemetet zsákba gyűjtve ér véget a munkánk.

Ajtóház

Karbantartás

Beltéri ajtóid beépítést követően karbantartás nélkül évtizedekig teszik majd dolgukat. Nyílnak-csukódnak, szemet gyönyörködtetnek, szigetelnek. Ha valamelyik beltéri ajtód megsérül, vagy csak megváltozott az ajtóval kapcsolatos elképezlésed (pl. más üvegezést vagy nyitásirányt szeretnél) kérünk vedd fel a kapcsolatot irodánkkal! Segítünk.

Ajtóház

RAKTÁRAjtóház

Új raktárunk címe: Budapest, X. kerület, Maglódi út 8.

» Térkép

Ajtóház | Professzionális beltéri ajtó szaküzlet
részletek »